De vrees voor stijgende hypotheekrentes geeft huizenkopers het gevoel dat ze snel moeten beslissen over een nieuwe hypotheek.
Het aantal aanvragen voor een nieuwe hypotheek is vorige maand verder opgelopen. Volgens een rondgang door het Hypotheken Data Netwerk (HDN) is dit onder meer te danken aan de rentestijgingen van enkele hypotheekaanbieders in de afgelopen weken.
In februari zijn ongeveer 30.600 unieke hypotheekvragen verzonden via HDN, dat vier op de vijf hypotheekaanvragen in Nederland registreert. Dat is zo’n 15 procent meer dan in januari en circa een vijfde meer dan in februari vorig jaar.
De hypotheekmarkt wordt al een tijd aangejaagd door de aanhoudende groei van de woningverkopen. Uit navraag bij enkele adviseurs bleek verder dat de recente verhogingen van de hypotheekrente vorige maand een rol speelden. Die waren voor mensen een reden om snel hun hypotheekaanvraag de deur uit te doen.
Daarbij constateerden de adviseurs een verschuiving in de rentevaste periode. “Steeds meer consumenten kiezen voor langere rentevaste perioden door de huidige lage rentestand”, zo verklaart HDN-directeur Dorine van Basten in een toelichting.
Verhoging hypotheekrentes
In februari lag het totale aantal renteverhogingen door geldverstrekkers wat hoger dan het aantal renteverlagingen. Sinds eind 2016 zijn vooral de tarieven voor rentes die vijf en tien jaar vast liggen verhoogd, zo meldde intermediair De Hypotheekshop eerder deze week.
Hypotheekrente 10 of 20 jaar vast?
In onderstaande grafiek is te zien hoe het zit met de verandering van de voorkeuren voor een bepaalde rentevaste periode. De drie meest gekozen rentevaste periodes zijn voor 10, 20 en 30 jaar vast.
Volgens De Hypotheekshop blijft de rentevaste periode van 20 jaar, met een aandeel van 45 procent bij nieuw afgesloten hypotheken, de meest populaire looptijd. Maar 20 jaar vast is in februari wel iets in populariteit gedaald (zie het knikje in de blauwe lijn).
De winnaar van februari is de 10-jarige rentevaste periode (grijze lijn), die een aandeel heeft van 35 procent bij de gekozen looptijden.